Description
Klausberg Szynkowar 1,5Kg Z Termometrem + Woreczki (kb7283)
Pozwala na przygotowanie do 1,5 kg wyrobu mięsnego jednorazowo. Z boku garnka znajduje się gniazdo z otworem umożliwiającym bezpośredni pomiar temperatury wsadu mięsnego. Służy do tego solidnie wykonany termometr ze stali nierdzewnej idealny do pieczenia różnego rodzaju mięs. Specjalna podziałka precyzyjnie wskazuje idealna temperaturę pieczenia drobiu, wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny oraz wołowiny. Zakres temperatur 0°C – +120°C.Zestaw zawiera również woreczki foliowe 17x32cm, w opakowaniu 10szt. Zastosowanie woreczków ułatwia wkładanie mięsa do pojemnika jak również wyjmowanie gotowego już wyrobu mięsnego. Produkt w całości wykonany z PE, dopuszczony do kontaktu z żywnością. Grubość folii 0,04mm.Wymiary szynkowaru:Średnica produktu: 12cmWysokość produktu: 21cmWymiary woreczków:Szerokość produktu: 17cmWysokość produktu: 32cmPrzepisy:Szynka z szynkowaraCzosnek, liście laurowe, kolendrę, ziarenka pieprzu i ziele angielskie włożyć do garnka, wlać 1 litr wody, zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z solą, ostudzić. Umyte mięso osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć do zimnej marynaty, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 dni. Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć i 1/4 mięsa zmielić w maszynce. Dodać żelatynę, doprawić do smaku mielonym pieprzem i dokładnie wyrobić. Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zawiązać i włożyć do szynkowara, zamknąć. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą, podgrzać do temp 85-90 stopni i parzyć około 2 godziny. Następnie szynkowar wyjąć z wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.Schab z szynkowaraDo garnka wlewamy 250 ml wody dodajemy liście laurowe,pieprz w ziarenkach,kminek i ziele angielskie zagotować zmniejszyć ogien i gotować po przykryciem około10-15 minut,trochę wody się wygotuje ale to nie szkodzi tak ma być .Marynatę studzimy pod przykryciem. Schab myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.Zimną marynatę przelewamy przez sitko do wody dodajemy sół peklową cukier puder ,żelatynę i roztarty majeranek mieszamy. Mięso wkładamy do naczynia szklanego zalewamy marynatą nakrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 24 godziny . Następnego dnia do szynkowara wkładamy woreczek dajemy zamarynowany schab zamykamy woreczek i szynkowar,który wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 48 godzinach do dużego garnka wlewamy wodę wstawiamy szynkowar i parzymy mięso około 80 st C przez około 2 godziny.Ja dodatkowo muszę pilnować bo do szynkowara nie ma termometru. Jak minie ten czas szynkowar chłodzę pod zimną wodą i wstawiam do lodówki na całą noc aby wędlina dobrze zastygła. Następnie wyjmuję woreczek z szynkowara i mamy gotową domową wędlinkęBoczek rolowanyskładniki:ok. 1,5 kg boczku surowegosól, pieprz do smaku2 łyżki bułki tartej3-4 ząbki czosnkusól, pierz do smakuewentualnie wg. uznania gotowa marynata kupiona w sklepie lub sól peklowaprzygotowanie:Mięso umyć, potłuc, natrzeć przyprawami i dwoma ząbkami roztartego czosnku. Przechować w lodówce 1-2 doby.Po wyjęciu mięso wymasować. Czym dłużej będzie wyrabiane tym będzie bardziej miękkie i smaczniejsze.Przygotowany boczek posypać dwoma ząbkami posiekanego czosnku, drobno posiekaną papryką, pieczarkami lub marynowana śliwką itp. Mięso zrolować.Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania). Następnie włożyć przygotowane mięso.Założyć płytkę dociskową,sprężynę i blokadę.Tak przygotowany szynkowar włożyć do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm. wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą.Gotujemy 2,5 – 3godziny w temperaturze ok.90 stopni Celsjusza.Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić.Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypychaczem).Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.Mielonka faszerowana jajkiemskładniki:ok. 1,3 kg mięsa mielonego (dobrze widziane mięso grubo mielone)1 jajko2 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnkusól, pierz do smakuwedług uznania można dodać np. majeranek, ziele angielskie, kminek itp.przygotowanie:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Im dłużej będzie mieszane – wyrabiane tym będzie smaczniejsze.Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania). Następnie włożyć przygotowane mięso,w którym możemy zanurzyć gotowane kurze lub przepiórcze jajka, pieczarki, grzyby suszone lub ulubione warzywa np. kawałki papryki, pomidora,cebuli itp.Wypełnić 3/4 wysokości szynkowara.Zakładamy płytkę dociskową,dłuższą sprężynę i blokadę.Tak przygotowany szynkowar wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą.Gotujemy 1godzinę 45 minut w temperaturze ok.90 stopni Celsjusza.Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić.Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypychaczem).Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.Schab ze śliwkami z szynkowaruDługim nożem zrobić otwór na wylot w schabie, a następnie nawpychać do niech suszone śliwki. Oliwę wymieszać z octem winnym oraz resztą przypraw i w tak przygotowanej marynacie obtoczyć schab i włożyć do szynkowaru, a następnie odstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie na dno garnka wyłożyć ściereczkę i wlać gorącą wodę, do której włożyć szynkowar, tak aby woda była 1cm poniżej brzegów szynkowara. Zaparzać na małym ogniu 60 min utrzymując temperaturę mięsa na poziomie 85 st. Po tym czasie szynkowar pozostawić w tej wodzie do wystudzenia, a następnie włożyć go do lodówki na 24h. Gotową wędlinę pokroić w plastry i podawać z pieczywem.
kwiaty doniczkowe pokojowe, koza w salonie, tapeta w kratę aranżacja, roślina o wielokwiatowy kłosach rosnąca na łąkach, przepisy budowlane 2021
yyyyy